Thuis oefenen met werkboekjes van school
“Goedemorgen, u spreekt met mevrouw C. uit Leeuwarden. Mijn zoon scoort niet zo goed op begrijpend lezen. Hij heeft van zijn meester nu een werkboekje meegekregen met 40 teksten, zodat hij thuis kan oefenen. Het komt van Beter BijLeren. Maar ik heb geen idee wat ik hiermee moet doen. Kunt u mij verder helpen?”
Je kind het beste willen voorbereiden
Helaas is dit geen incident. Met de LVS-toetsen in aantocht, neemt de stress en bij ons het aantal telefoontjes toe. Want wie wil nou niet zijn of haar kind het beste voorbereiden? Ouders, maar ook scholen zijn op zoek zijn naar goede materialen om hun kind of hun leerlingen te begeleiden in het goed leren van begrijpend lezen. Ook mevrouw C. maakte zich zorgen over de resultaten van haar zoon en vroeg daarom een gesprek aan met zijn leerkracht. Deze gaf aan dat zij zelf thuis maar met haar kind moest oefenen. “Ik geef u dit boekje mee. Ik heb het meegenomen van mijn vorige school en het is zeer goed materiaal.”
Intensieve instructie noodzakelijk
Het is fijn dat de leerkracht in kwestie onder de indruk is van de methode van Beter BijLeren, maar zijn handelwijze in deze verdient absoluut geen schoonheidsprijs. Beter scoren op begrijpend lezen doe je niet door als leerkracht boekjes uit te delen en vervolgens achterover te leunen. Begrijpend lezen is een vaardigheid die aangeleerd wordt door intensieve instructie. Dat is wat een leerkracht moet doen. Bij de leerlingenboekjes hoort een zeer uitgebreide handleiding, waarin stap voor stap en aan de hand van duidelijke doelstellingen wordt beschreven hoe je leerlingen begeleidt in het lezen en begrijpen van teksten.
Hoe help ik dan mijn kind?
Ouders die zelf willen oefenen met hun kind, hebben meer nodig dan een boekje met teksten. Ze moeten in grote lijnen weten wat er van hun kind gevraagd wordt: tekstsoorten, doel van de schrijver, strategieën om tot beter begrip te komen, samenvatten, vraagsoorten, signaalwoorden, verwijswoorden, feit of mening, woordbetekenissen herleiden etc. etc. Deze informatie is te vinden in de oefenboeken voor particulieren. Hierin staan ook 40 oefenteksten, maar dan wel met de benodigde kennis die nodig is om ze te kunnen maken. En de antwoorden natuurlijk, want die stonden ook niet in het leerlingenboekje van mevrouw C.
Voor meer informatie over onze oefenboeken kijkt u hier.